Hoe werkt mediation? Het mediationproces is zeer flexibel. Mediation kan plaatsvinden voorafgaand aan een rechtszaak of tijdens de procedure. Voor en in een rechtszaak, maar voordat de zaak voor de rechter is gebracht, zal meestal één partij bemiddeling mediation voorstellen. Als de zaak ter terechtzitting is aangemeld, geeft de rechtbank normaal gesproken opdracht tot bemiddeling. De advocaten spreken een mediator af en stellen de locatie en datum van de mediation vast. Elke advocaat heeft vervolgens de kans om een vertrouwelijke mediationsamenvatting naar de mediator te sturen. Die samenvatting geeft de bemiddelaar de perceptie van de zaak van elke kant. Tenzij de bemiddelaar hem daartoe opdracht geeft, zal hij geen samenvatting met de andere partij simul mediation delen.

Bij de mediation starten partijen doorgaans samen met de mediator in een vergaderruimte. De bemiddelaar zal uitleggen dat het proces vertrouwelijk is. De bemiddelaar zal ook duidelijk maken dat hij of zij niet de taak heeft om over de zaak te beslissen, maar dat hij of zij er is om als objectieve partij naar beide partijen te luisteren om hen te helpen hun geschil op te lossen. Daarna geeft elke partij hun visie op de zaak. Vaker geven de advocaten deze openingsverklaring, maar de partijen kunnen spreken en afhankelijk van de zaak kan het soms nuttig zijn om dat te doen. Na de opening trekken de partijen zich terug in aparte kamers met raadsman. Ze tien ontmoeten elkaar in besloten kring met de bemiddelaar.

Bij een persoonlijke ontmoeting met elke partij helpt de bemiddelaar hen verschillende standpunten over het geschil te zien. De bemiddelaar helpt hen ook bij het bepalen van hun grenzen voor de schikking. Mediators hebben uiteraard verschillende stijlen. Advocaten kunnen het gevoel hebben dat bepaalde mediators beter zijn voor bepaalde geschillen. De selectie van de mediator gebeurt dus in overleg met u.

Wat de betaling betreft, betaalt elke partij de bemiddelaar in het algemeen gelijk aan het einde van de bemiddeling en ongeacht de uitkomst. Bemiddelaars sturen vóór de bemiddeling een opdrachtbrief naar de advocaten, waarin hun voorwaarden worden vastgelegd. Net als advocaten rekenen mediators gewoonlijk per uur en de partijen komen dit tarief vóór de mediation overeen.
Wanneer bemiddelt u in een rechtszaak? U kunt op elk moment en zo vaak bemiddelen als u wilt. Sommige geschillen lenen zich voor vroegtijdige bemiddeling. Sommige vereisen meer documentatie van het bewijsmateriaal voordat een zinvolle schikkingsdiscussie mogelijk is. De vraag wanneer u moet bemiddelen, is een beslissing die u samen met uw advocaat neemt. Maar of er al dan niet moet worden bemiddeld, is normaal gesproken geen optie, omdat rechters dit doorgaans in elke zaak eisen. Rechters weten dat zelfs bij een mediation die niet tot een schikking leidt, de mediation de basis kan leggen voor een minnelijke schikking later.
Wat is het doel van mediation Het doel van mediation is niet alleen het bereiken van een schikking. Het doel van mediation is ook om de partijen de kans te geven opties te onderzoeken die de rechtbank niet kan bieden. Mediation geeft de partijen weer controle over de uitkomst van het geschil. Rechtbanken kennen in de eerste plaats geld toe als schadevergoeding, afhankelijk van de zaak. Maar de partijen zouden kunnen overeenkomen om activa te ruilen of een niet-concurrentiebeding of een andere overeenkomst willen die voor hen meer kan betekenen dan een geldoordeel. Normaal gesproken kan een rechtbank deze in een gemiddelde zaak niet toekennen. Mediation geeft de partijen dus de kans om unieke oplossingen voor hun zakelijke geschil te bedenken die verder gaan dan wat ze met een rechtszaak zouden kunnen realiseren.
Conclusie Mediation is nuttig bij elk zakelijk geschil. Het is vertrouwelijk en geeft de partijen de vrijheid om hun meningsverschillen op te lossen op een manier die zij aanvaardbaar achten. Als partijen hun rechtszaak niet kunnen schikken, neemt een rechter of jury de beslissing voor hen. Ondanks hun inspanningen kan die beslissing buiten de controle van beide partijen liggen. Door een schikking via bemiddeling te ontwerpen, kan elke partij de uitkomst van hun geschil beheersen en tot een aanvaardbare oplossing komen.